понеділок, 7 червня 2021 р.

Онлайн-лекція «Розстріляна палітра. Репресовані українські художники, поховані в Биківні».

9 червня о 15:00, у рамках спільного проєкту Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та «Публічних бібліотек Солом’янки», відбудеться онлайн-лекція на тему «Розстріляна палітра. Репресовані українські художники, поховані в Биківні».
У Биківнянському мартирологу представлено чимало діячів Розстріляного відродження – літературно-мистецького покоління 1920-1930-х років, яке пов’язують з піднесенням та розквітом української культури. Окремою сторінкою в український ренесанс цього періоду вписана діяльність провідних українських художників, серед яких Володимир Гагенмейстер, Микола Івасюк, Михайло Бойчук, Василь Седляр та інші.
Українські художники 1920-1930-х років презентували різні стилі й напрямки образотворчого мистецтва, різні мистецькі школи й світоглядні платформи, але були поєднані національним спрямуванням у творчості. Безперечний талант митців та україноцентризм у творчості в поєднанні зі свободою мислення та почасти європейською освітою стали підґрунтям як для їхнього визнання, так і для того, аби художні здобутки митців назавжди залишилися у скарбниці української культури.
Проте радянська влада, зорієнтована на обслуговування диктатури пролетаріату, не змогла дозволити вільно розвиватися яскравим і самобутнім українським художникам. Володимир Гагенмейстер, Микола Івасюк, Михайло Бойчук були знищені сталінським режимом, як багато інших, причетних до українського національного самоствердження та відродження.
У своїй розповіді про долі тих, хто формував обличчя українського живопису в 1920-1930-х роках, лекторка, старший науковий співробітник НІМЗ «Биківнянські могили» - Тамара Бойко розповість про основні тенденції розвитку малярства цього періоду, ознайомить із знаковими картинами митців та згадає важливі документи з архівно-кримінальних справ репресованих художників.
Ви також дізнаєтесь:
• як представник відомого дворянського роду, що належав до гербу Гаген, став українським художником і педагогом;
• чому Микола Івасюк повернувся до радянської України та в чому його звинуватили співробітники НКВС;
• хто ще з художників-бойчукістів похований у Биківні;
• якою була доля Софії Налепинської.

Немає коментарів:

Дописати коментар